Logo Utrecht University

Docentencommunity T@UU

Een schoonmaker inhuren voor je online les?

Lieve Willemijn,
Moet je je als docent aan bepaalde gedragsregels houden tijdens de online les? Ik hoorde bijvoorbeeld laatst van studenten dat ze een docent hadden waar de kinderen op de achtergrond tosti’s aan het bakken waren. Dit zette me aan het denken, moet ik mijn aanrecht opruimen, mag mijn vrouw door het beeld lopen? Wat is wel en wat is niet handig om met je studenten te delen?
Groeten van een slordige docent.

 

Lieve bezorgde docent,

Weet je zeker dat met jouw internet anderen echt kunnen zien wat er gebeurt? Ik zie meestal mijn collega’s in pixels of ze blijven in een voor hun wat onflatteuze pose hangen. En… kinderen zijn in veel opzichten net mensen – ze doen wat ze willen. Dat iemand af en toe door het beeld loopt kun je niemand verwijten. Er komt ook wel eens een brandweerauto voorbij, waardoor je van je apropos bent – so what?

In mijn digitale les-omgeving huppelt op dit moment een zeer real life puppy rond, die net zijn ‘blaf’ heeft ontdekt. Zie die maar eens op tijd op mute te krijgen als de postbode weer eens een pakje komt afleveren… 

Laten we ons niet over kleinigheden opwinden, en ons liever concentreren op de hoofdzaak, en dat is dat we er met z’n allen nog een beetje plezier in blijven houden, dat is al moeilijk genoeg.

Ook bij een fysieke bijeenkomst deel je vast wel eens wat over jezelf en je privéleven. Dat werkt over het algemeen juist verbindend en wordt meestal gewaardeerd door je studenten. Zeker als je een langere tijd met ze gaat samenwerken bij een project of als tutor. Je kunt er ook tijd voor maken en het dus bewust doen. Drink een keer samen online koffie met je studenten voorafgaand aan je bijeenkomst of klets wat na als het college is afgelopen.

Maar het is ook algemeen bekend dat hoorcollege geven soms toch net een tikkie beter gaat als je haar goed zit. We hebben bij TAUU zelfs al een keer een kledingcoach ingehuurd, die allerlei nuttige tips gaf. Dus als je je er beter bij voelt toch afwassen, of je stoel draaien zodat het aanrecht niet meer in het zicht is. Of je zet een zonnig tropisch eiland op je achtergrond, dan heeft iedereen iets om bij weg te dromen.

Lieve groet, Willemijn


Severina Grotenhuis
11 October 2020

Reacties

  1. Manon Kluijtmans
    Manon Kluijtmans

    Een heel praktische tip: leen een oud dia-projectie-scherm. Die kun je opzetten achter je burostoel of sta-werkplek. Handig als je even niet wilt opruimen e/o je zorgen maken over wat er achter je gebeurt. En zeker handig als je thuis kennisclips wilt opnemen met neutrale rustige achtergrond.

    Groet Manon

If you want to comment, please login on the left side of the page with your UU account..

Gerelateerd