News
Het 10-stappenplan voor meer diversiteit
Prof. dr. Gunther Cornelissen, hoofd van het department Wiskunde, ontving bij de opening van het academisch jaar de eerste Westerdijk Award (onderdeel van het Johanna Westerdijkjaar aan de UU), een onderscheiding voor medewerkers die zich inzetten om een meer diverse organisatie te creëren.
In een interview onthult Gunther dat hij een 10-stappenplan heeft geformuleerd om tot meer diversiteit in de organisatie te komen. Hieronder past hij dit stappenplan toe op genderdiversiteit:
- Overtuig jezelf. Maak een bestand op je computer met goede vrouwen in je vakgebied, jong en oud door elkaar, ook mensen die je niet kent. Zorg ervoor dat je inhoudelijk een beetje weet wat ze doen. Vraag na. Update dit lijstje periodiek (2 uurtjes per maand). Kijk naar dat lijstje en je bent ervan overtuigd dat er genoeg kwaliteit is. Als je dit niet lukt, neem een sabbatical en ga nadenken over jezelf of je vakgebied.
- Als je iets organiseert (seminar, colloquium, conferentie), zorg er dan voor dat de helft (of meer) van de sprekers vrouw is. Denk je dat dat niet lukt? Dan moet je dringend aan het lijstje op je computer werken. Zie je dat iemand in je omgeving alleen maar mannen op het programma zet? Bekroon hem dan met het ‘Congrats, you have an all-male panel!’-waarmerk.
- Kijk in je ge-update lijstje: wie van hen kan een Marie-Curie, VENI, VIDI, etc. aanvragen? Ondersteun ze daarbij. Is er een goede promovenda te vinden in plaats van een promovendus? Ga actief op zoek naar tijdelijke vrouwelijke medewerkers.
- Stel de volgende regel op: als bij het scouten voor een nieuwe collega niet de helft van de serieuze genomineerden een vrouw is, gaat het sollicitatiefeestje niet door. Op die manier moeten de scouts wel gericht op zoek naar vrouwen.
- Besteed tijdens de werving aandacht aan implicit bias (onbewuste en automatische vooroordelen en daaruit voortvloeiend gedrag, red.). Maak de selectiecriteria op voorhand duidelijk en bespreek deze bij iedere kandidaat. Heel ongemakkelijk voor sommige commissies…
- Doe aan ultra-positieve discriminatie: zorg ervoor dat je banen uitschrijft enkel voor vrouwen. Dit hebben we bij wiskunde gedaan, met 75 serieuze sollicitanten, en een prachtige uitkomst. (En ja, om aan te kunnen komen waar we uiteindelijk willen zijn, lijkt het nodig om een tijdlang ‘ongelijk’ te behandelen.)
- Ga op zoek naar mooie verhalen en breng die naar buiten. Goede voorbeelden zijn: de tentoonstelling over vrouwen in de (Europese) wiskunde, vertoond tijdens de open dagen en tijdens het nationaal wiskundecongres, het bijbehorende boek met interviews, lezingen over vrouwelijke wiskundigen voor leraren op de Nationale Wiskunde Dagen, etc.
- Stabiliseer je organisatie: neem liever 30% vrouwelijke hoogleraren als streefdoel, in plaats van 20%. Een minderheid die te klein is loopt immers sneller het risico te verdwijnen.
- Leer van vrouwen. Ze benaderen problemen vaak anders, hebben een andere kijk op dingen. Spannend voor sommige mannen…!
- Is je werkvloer divers? Wees alert op ongewenst gedrag. Zorg dat dit bespreekbaar is en bied coaching aan.
Ben je geïnspireerd om dit stappenplan zelf toe te passen op je onderwijs?
21 September 2017
If you want to comment, please login on the left side of the page with your UU account..