Logo Utrecht University

Docentencommunity T@UU

Docent in the Picture

Docent in the picture: junior-docent Feline van den Boogerd

Wie ben je?

Feline van den Boogerd, junior-docent bij de opleiding Taal- en cultuurstudies (TCS) aan de faculteit Geesteswetenschappen. Naast mijn functie als docent ben ik ook tutor voor twee groepen eerstejaars en ben ik als matchingscoördinator verantwoordelijk voor de organisatie en planning van de matchingsdagen van TCS.

Wat vind je het leukst aan je functie?

Waar ik het meest van geniet zijn mijn studenten. Via dit werk kom ik heel direct met jongvolwassenen in contact en zie ik goed wat voor stappen zij door mijn colleges maken. Het is ontzettend leuk te zien hoe studenten zich ontwikkelen. Zeker bij een cursus die alle TCS studenten verplicht moeten volgen is dat leuk. Vaak zien ze er in het begin een beetje tegenop, maar aan het einde van het blok zeggen ze toch vaak dat ze het  leuk en leerzaam hebben gevonden. Wat ik ook erg leuk vind is dat ik gedwongen ben om zelf ook te blijven lezen en mezelf te blijven verdiepen. Je staat als docent op geen enkel moment stil.

Wat doet de UU goed voor tijdelijke docenten en wat heb je gemist?

Wat ik erg prettig vond toen ik begon, was de training Start to Teach. Ik had zelf net mijn master afgerond en wel eens bijles gegeven op een middelbare school, maar nooit echt college gegeven. In deze cursus kreeg je veel goede handreikingen voor je eigen eerste colleges, maar er werd ook veel stil gestaan bij het creëren de juiste sfeer binnen een groep. Dit sprak mij ontzettend aan, aangezien ik denk dat studenten in een veilige omgeving veel meer van zichzelf laten zien. Juist als jonge docent kan je gemakkelijk een goede sfeer creëren doordat je niet zover van de studenten af staat en ze dus ook makkelijker op je af durven te stappen.

Wat ik moeilijker vond, was dat ik na het start to teach traject, als nieuwe docent wel een beetje tussen wal en schip ben beland. Er was geen verder traject waar ik nog veel andere jonge docenten of medewerkers tegenkwam. Dat heb ik wel gemist, juist omdat ik denk dat ik veel van collega’s kan leren!

Zou je bij de UU willen blijven werken?

Ja, ik vind het zeker leuk om dit te blijven doen. Ik vind de afwisseling leuk van onderwijs en studentenbegeleiding aan de ene kant, en meer ondersteunend werk als  matchingscoördinator aan de andere kant.

Kan dat ook?

Dat is nog niet duidelijk. Ik merk ook dat ik dit lastig vind. Ik heb dit jaar erg onregelmatig moeten werken. Zo lagen mijn drukke periodes in blok 1 en in blok 4. Vooral in blok 2 stond ik daardoor een beetje stil en was er niet veel voor mij te doen. Doordat ik heel specifiek voor een bepaalde cursus ben aangenomen, zit je aan deze blokken vast. Als ik mag blijven, zou ik wel graag meer uren willen werken die wat gelijkmatiger over het jaar verdeeld zijn. Met het aantal uren dat ik nu in mijn contract heb, kan ik eigenlijk niet goed rondkomen, maar het hebben van een andere baan is ook erg lastig (aangezien ik tijdens mijn onderwijs geen tijd over houd om daarnaast een andere baan te doen, terwijl ik in periodes met weinig werk zo ergens anders fulltime kan werken). Ik ben benieuwd wat er nog mogelijk is voor mij!

Waar zie je jezelf werken als je niet meer bij de UU werkt?

Door deze functie ben ik er wel achter gekomen dat ik het onderwijs ontzettend leuk vind. Misschien dat ik daar wel in verder wil (basisonderwijs, middelbaar onderwijs, MBO, HBO) of dat ik toch iets met onderwijsbeleid wil doen (dus meer achter de schermen). Daarnaast ben ik opgeleid als historica dus zou ik het ook heel leuk vinden om in een archief of museum aan de slag te gaan.

Wat is jouw tip voor nieuwe startende docenten aan de UU?

Wees niet bang, volg Start to teach en zeg waar het op staat. Ik merk dat mijn collega’s het waarderen als ik zeg wat ik ergens van vind, of voorstel om nieuwe dingen te proberen. Vaak wordt dit heel enthousiast ontvangen, dus dat zou ik zeker doen!

 


Feline van den Boogerd
7 May 2019

If you want to comment, please login on the left side of the page with your UU account..