Logo Universiteit Utrecht

Docentencommunity TAUU

Nieuws

Vanaf 3 mei hebben gasten 2FA nodig voor Office 365 (Teams, OneDrive, etc.)

Als UU-medewerker heb je twee-factor-authenticatie (2FA) nodig wanneer je inlogt op Office 365 applicaties zoals Teams en OneDrive. Gasten op de UU hebben nu geen 2FA nodig. Dat gaat vanaf 3 mei veranderen.

Waarom is 2FA voor gasten nodig?

Vanuit de UU nodigen we regelmatig gasten uit op onze Office 365-omgeving. Onder gasten verstaan we personen zonder Solis-id, bijvoorbeeld van een andere organisatie. Zij werken met ons samen in bijvoorbeeld Teams, of hebben toegang tot gezamenlijke documenten op OneDrive. Op dit moment hoeven onze uitgenodigde gasten géén 2FA te gebruiken om toegang te krijgen: alleen hun gebruikersnaam en wachtwoord volstaat. Dat is een risico: mochten de inloggegevens van een gast gecompromitteerd zijn, dan kan een ongewenst persoon hiermee toegang krijgen tot onze Office-omgeving.

Vanaf 3 mei 2022 ook 2FA voor gasten

Om de veiligheid te vergroten wordt vanaf 3 mei 2FA voor gasten ingevoerd op onze Office-omgeving. Zowel nieuwe als bestaande gasten moeten 2FA vanaf dan ingesteld hebben om toegang te krijgen (of houden) tot de Office 365-omgeving (zoals Teams, bestanden op OneDrive, etc.) van de UU.

2FA niet nodig voor losse vergaderingen

Wanneer een gast alleen een vergadering wil bijwonen via Teams, dan is 2FA niet nodig. Dit is dus wanneer je bijvoorbeeld via Outlook een uitnodiging hebt gestuurd aan een gast om deel te nemen aan een vergadering. Gasten kunnen gewoon op de link klikken in de uitnodigingsmail en aansluiten bij de vergadering.

Wat moet je als UU-medewerker doen?

Wanneer je gasten uitnodigt, of wanneer zij al deelnemen in Teams of andere Office 365 applicaties, dan moeten jouw gasten eerst 2FA (ook wel MFA genoemd door Microsoft) instellen voor het account wat ze voor de UU gebruiken. Wanneer ze daar hulp bij nodig hebben, kun je ze verwijzen naar deze handleiding. Dit is ook te vinden via www.uu.nl/2fa.

Hulp nodig?

In de veelgestelde vragen vind je antwoord op veel vragen. Je kunt ook contact opnemen met de ICT Servicedesk.

Switch on Security!

Maak tijdens je werk veilige keuzes. Kies voor tools en werkwijzen die jou beschermen: zo schakel je eenvoudig om naar veilig werken. Het is misschien anders dan je gewend bent, maar het is zo gedaan. Hiermee bescherm je jouw data en die van al je collega’s. Schakel ook eenvoudig om naar veilig werken, en switch on security!


Marijn van Ellen
20 april 2022

U moet ingelogd zijn om te reageren, gebruik het formulier aan de linkerkant om in te loggen met uw solis gegevens.