Logo Universiteit Utrecht

Docentencommunity TAUU

Nieuws

Universitair docenten werken structureel het meest over

De Arbeidsinspectie moet een onafhankelijk onderzoek instellen naar overwerk op universiteiten. Dat vinden de AOb, WOinActie en de FNV. Ze publiceerden gisteren een inventarisatie van de omvang en gevolgen van structureel overwerkaan de Nederlandse universiteiten. Gemiddeld werken universiteitsmedewerkers zo’n 12 tot 15 uur onbetaald per week over. Hoogleraren en docenten maken de meeste overuren.

Afgelopen december riep WOinActie in samenwerking met de bonden universiteitsmedewerkers op om aangifte te doen bij de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) – bekend als de Arbeidsinspectie – om hun structurele overwerk te melden. Binnen twee weken stond de teller op 719 meldingen.

“De werkdruk is verergerd door de toegenomen studentaantallen, een gebrek aan administratieve ondersteuning, de publicatiedruk, de hoeveelheid opgedragen taken en het aantal uren dat een universiteit voor taken, bijvoorbeeld onderwijs, inplant”, zegt Marijtje Jongsma, AOb-hoofdbestuurder wetenschappelijk onderwijs en werkzaam aan de Radboud Universiteit. Die uren noemen de melders ‘onrealistisch’ en de onderwijsorganisaties willen dat de Arbeidsinspectie dit specifiek onder de loep neemt.

Lees het bericht op AOb.nl

NRC-artikel 20 januari

Download het hele rapport


Lees ook Willemijns advies over overspannen studenten: ‘De studenten overspannen, maar de docenten dan?


Mathil Gelens
21 januari 2020

U moet ingelogd zijn om te reageren, gebruik het formulier aan de linkerkant om in te loggen met uw solis gegevens.

Gerelateerd