Kledingkeuze van studenten
Lieve Willemijn,
De kledingkeuze van mijn studenten (en niet alleen het gebrek eraan) is voor mij zowel een bron van ergernis als vermaak; wat te denken van een studente die een keer bij mij een tentamen kwam doen met een t-shirt aan, waarop stond: “My head is not so big because of my brain, but just to keep my ears apart”. Of een voorbeeld uit de snijzaal: daar droegen de studenten eind vorig jaar zulke kleine slippers dat ik ze nu verplicht plastic oversloffen laat dragen (waardoor ze nu dus klagen over het feit dat ze lopen in het zweet van hun voorgangers. Tja, zeg ik dan, had je maar echte schoenen moeten aantrekken). Bij sommige studenten heb ik daarom sterk de neiging om hen aan te spreken op hun kledingkeuze. Wat zou jij doen?
Groet,
H.
Lieve H,
Kledingproblemen vallen onder te verdelen in de categorieën overdressed, underdressed of misdressed. Bij de eerste twee zijn vermaak en ergernis beide mogelijk, bij de derde groep is het eigenlijk altijd foute boel. Natuurlijk heb ik, gezien mijn leeftijd al veel meegemaakt met betrekking tot kleding. In de jaren ’80 kwam het af en toe voor dat studenten overdressed op tentamen kwamen, namelijk in galakleding. Je kunt dat positief uitleggen: een tentamen zo belangrijk werd geacht dat er dusdanig officieel gekleed moest worden. Kniesoren vonden het getuigen van disrespect voor het tentamen, omdat ze het (niet bewezen) idee hadden dat de studenten net een galafeest met zodanige uitloop en alcoholconsumptie hadden gehad dat ze geen tijd of besef meer hadden zich in serieuzere kledij te hijsen.
Ik ben vroeger ook een keer getuige geweest van een keizersnede, utigevoerd door een studente op naaldhakken en met mini-jurk. Gelukkig voor de concentratie van de mede-operateurs werd hier na enig soebatten een operatiejas overheen gedaan. De genaaldhakte schoenen mochten aanblijven aangezien het om een belangrijke weddenschap ging. Helaas gingen deze ten onder door een ongelukje met vruchtwater en bloed…
Gelijk aan jouw ervaring in de snijzaal zag ik eens een studente in de runderkliniek bij Diergeneeskunde op balletschoentjes. Ook hier werd ietwat corrigerend op gereageerd door het aanleveren van werkschoenen die per ongeluk een maatje te klein waren. Hoe bruut kunnen we zijn als docent ;-).
Om een te lang verhaal kort te maken, denk ik dat studenten enerzijds vrijheid van kleding-uiting hebben, maar dat er situaties zijn waarin een correcte kleding verlangd, wellicht zelfs geëist kan worden. Als een student(e) zwaar underdressed in een collegezaal wil zitten, so be it, maar als zij/hij verwacht in een contact met een klant (bijvoorbeeld in een academisch ziekenhuis) dezelfde kleding aan te mogen hebben, kan zij/hij hierop gecorrigeerd worden, met als reden dat zij/hij het instituut vertegenwoordigt en daar niet alleen namens zichzelf zit. Een ander aspect is de veiligheid. Zoals prof. Marianne Sloet beschreef zijn regels met betrekking tot veiligheid en hygiëne zéér logisch en dienen deze opgevolgd te worden. Discutabel blijft het lage decolleté en naveltruitje als de studente iets gedaan wil krijgen bij een docent en de stress die bij een docent kan ontstaan als een student wegloopt en zijn broek dreigt af te zakken… Maar ach, wij docenten kunnen ook best een andere kant op kijken, toch?
Willemijn.
5 februari 2015
U moet ingelogd zijn om te reageren, gebruik het formulier aan de linkerkant om in te loggen met uw solis gegevens.