Logo Universiteit Utrecht

Docentencommunity TAUU

Nieuws

Plagiaatdetectie: transitie naar Urkund

In mei heeft de Universiteit Utrecht middels een door Surf georganiseerde aanbesteding een nieuw plagiaatdetectiesysteem geselecteerd: Urkund. Urkund vervangt de huidige plagiaatdetectiesystemen Ephorus en SafeAssign. SO&O en ITS hebben in samenwerking met de faculteiten een project opgestart om de transitie naar Urkund vorm te geven.

Voordelen van Urkund

De kwaliteit van een plagiaatscan is in grote mate afhankelijk van de bronnen die worden geraadpleegd. Urkund heeft toegang tot de repositories van een groot aantal wetenschappelijke uitgeverijen, en behaalde mede daardoor in de aanbesteding de hoogste score op kwaliteit van de plagiaatdetectie. Bovendien zullen alle documenten die binnen de UU in Ephorus en SafeAssign zijn ingediend, worden overgezet naar Urkund.

Hoe gebruik je Urkund?

Urkund kan stand-alone worden gebruikt, maar ook via Blackboard en Revisely. Mogelijk zal er in de toekomst ook een koppeling komen met Remindo, het systeem voor digitale toetsing. Aan instructies voor gebruikers wordt nog gewerkt.

Wat gebeurt er met Ephorus en SafeAssign?

Ephorus is end-of-life, en wordt dit najaar door de leverancier uit productie genomen. SafeAssign is onderdeel van Blackboard, en zou in principe naast Urkund in gebruik kunnen blijven. SafeAssign kent echter als nadeel dat het slechts gebruik kan maken van publiek toegankelijke bronnen. Bovendien betekent het gebruik van twee systemen dat de documenten in het ene systeem niet met die in het andere systeem vergeleken kunnen worden. Daarom is besloten om zowel Ephorus als SafeAssign na livegang van Urkund uit te faseren.

Wat is de planning?

Het plan is om Urkund bij de start van het collegejaar 2020-2021 live te hebben. Helaas moeten we wel een slag om de arm houden; de planning is erg ambitieus, zeker in combinatie met de zomerperiode en de COVID-19 maatregelen. Urkund zal in elk geval in september beschikbaar zijn.

Meer informatie

Informatie over plagiaatdetectie en het gebruik van Urkund zal in de komende weken op de support site te vinden zijn: https://urkund.sites.uu.nl. Wil je nu al meer weten over Urkund, kijk dan eens op https://www.urkund.com/support/guides-tutorials. Hier staan instructies voor het gebruik van Urkund, de mogelijkheden die het analyserapport biedt en een webinar.


Mathil Gelens
17 juli 2020

U moet ingelogd zijn om te reageren, gebruik het formulier aan de linkerkant om in te loggen met uw solis gegevens.

Gerelateerd