Logo Universiteit Utrecht

Docentencommunity TAUU

Nieuws

Automatische transcriptie tijdens Teams-vergaderingen nu mogelijk

Sinds kort is het mogelijk om tijdens Teams-vergaderingen automatisch de gesproken tekst te laten transcriberen naar geschreven tekst. Als deze functionaliteit geactiveerd wordt tijdens een Teams-vergadering dan kan je live meelezen wat er gezegd wordt.

Tijdens een Teams-vergadering kan transcriptie gestart worden door rechts bovenin te klikken op ‘Meer’, daarna ‘Opnemen en transcriberen’ en vervolgens ‘Transcriptie starten’.

Bij het starten van transcriptie kies je een taal. Alleen gesproken tekst in deze taal zal tijdens de vergadering herkend worden. Tijdens de vergadering kan de gesproken taal gewijzigd worden en kan transcriptie op ieder moment gestopt en weer hervat worden.

Na afloop van de vergadering is het transcript via de details van de afspraak in de Teams-agenda terug te vinden onder de tab ‘Opnamen en transcripten’. Het transcript kan hier ingezien en gedownload worden en de organisator van de vergadering kan het transcript verwijderen.

In een transcript wordt standaard bij alles wat je gezegd hebt je naam getoond. Als je dit niet wilt dan kan je jezelf anonimiseren. Open de algemene Teams-instellingen en klik op ‘Bijschriften en transcripten’. Hier kan je de optie ‘Mij automatisch identificeren bij bijschriften en transcripten van vergaderingen’ uitschakelen. Vervolgens word je in een nieuw transcript vermeld als een “Spreker”, gevolgd door wat je gezegd hebt. Dit blijft actief voor ieder volgend transcript totdat de optie weer ingeschakeld wordt.


9 maart 2023

U moet ingelogd zijn om te reageren, gebruik het formulier aan de linkerkant om in te loggen met uw solis gegevens.