Logo Universiteit Utrecht

Docentencommunity TAUU

Nieuws

Documentaire serie DAT BELOOF IK nu compleet

Regisseuse Helmi Stil heeft een prachtige documentaireserie gemaakt waarin zij zeven jonge dokters, alumni van de UU, vanaf hun afstuderen negen jaar heeft gevolgd (3×3 jaar: deel I, II en III). Hoewel het arts zijn centraal staat, is deze serie echt een aanrader voor alle jonge academici die net zijn afgestudeerd, en daarmee uiteraard ook voor degenen die hen begeleiden. De thema’s waarmee deze jonge professional worstelen, onder andere in de werk-prive balans, zijn ongeacht vakgebied zeer herkenbaar.

De trailer van deel 3 staat nu online. De serie is in zijn geheel, of per deel te koop, zie http://www.vnva.nl/nieuws/item/646-dat-beloof-ik-3
Deel 1 is online te bekijken via http://www.knmg.nl/Diensten/Beroepskeuze/Dat-beloof-ik.htm

De zeven jonge artsen worden in de serie gevolgd in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn opgeleid in het UMC Utrecht en verschillen in taakopvatting, idealen, opvoeding, sekse, leeftijd, culturele achtergrond, maatschappelijke en persoonlijke situatie (alleenstaand, relatie, getrouwd, kinderen) en vooral in de keuze van hun vervolgopleiding. In Deel I laat de documentairemaakster de onzekerheden en twijfels zien van jonge artsen net na afronding van hun studie. In deel II staat de persoonlijke ontwikkeling centraal. De volgende stap is bereikt: het arts zijn, maar daarnaast hebben de jonge artsen inmiddels een relatie, kinderen en ambities. In deel III worden de artsen nogmaals 3 jaar lang gevolgd. Ze gaan zich specialiseren en in hun persoonlijke levens maken ze grote ontwikkelingen door. Eva is bijvoorbeeld bevallen van haar eerste kind en Roy is begonnen met zijn chirurgenopleiding en is tot zijn schrik ook ineens zelf patiënt. Dit derde deel is tevens de laatste van de serie.

De serie was een idee van Ingrid-Emilie Wouterlood (†2010) en de verschillende delen zijn tot stand kunnen komen dankzij vele mensen en organisaties, waaronder het UMCU, VVAA, KNMG, NVMO. Met het risico mensen over het hoofd te zien wil ik twee collega’s uit het medisch onderwijs noemen die zich bijzonder hebben ingezet voor de totstandkoming van de volledige serie: Jacqueline van Wijngaarden en Edith ter Braak. De serie wordt ingezet in het communicatieonderwijs van de geneeskunde opleiding en medische vervolgopleidingen.

Bekijk deel 1, en ik vermoed dat je per kerende post deel 2 en 3 zult bestellen om te bekijken met je mentor studenten en het gesprek aan te gaan over hun dromen en ambities voor na de studie.

Manon Kluijtmans

P.S. Ik heb geen persoonlijk belang in deze documentaire, ik ben alleen enthousiast en wil deze tip graag delen binnen TAUU


Manon Kluijtmans
30 november 2015

Reacties

U moet ingelogd zijn om te reageren, gebruik het formulier aan de linkerkant om in te loggen met uw solis gegevens.