Nieuws
4 tips voor online onderwijs vanuit de UB
Met het opschalen van online onderwijs de afgelopen en aankomende weken is het soms moeilijk om de hulpbronnen te vinden die van praktisch nut kunnen zijn. Als educatiespecialisten bij de universiteitsbibliotheek zijn Wieteke Janssen en ikzelf vanaf vorige week hard bezig om te kijken hoe wij de diensten die de UB kan bieden aan docenten met betrekking tot online onderwijs zo helder mogelijk neer kunnen zetten. Hieronder onze 4 UB-tips voor docenten die online gaan:
- Lesmateriaal delen, misschien is de UU educational repository Figshare iets voor je; Dit platform (door de UU beheerd) kunnen alle docenten gebruiken om onderwijsmaterialen te uploaden en ofwel open te publiceren ofwel via een privé link te delen met wie je maar wilt. Specifiek handig is de mogelijk om een collectie samen te stellen en met één link een verzameling van onderwijsmaterialen te kunnen delen met je studenten en collega’s.
- Maak gebruik van de online resources van de UB als je studenten wilt leren hoe ze met (wetenschappelijke) bronnen om moeten gaan; de UB heeft het afgelopen jaar meters gemaakt op het gebied van online resources. Er is nu een online training (Compass) die studenten kunnen doorlopen met opdrachten, kennisclips en per module een badge als bewijs van voltooiing. Daarnaast hebben we ook LibGuides met extra informatie over allerhande onderwerpen waar je soms als docent zo min mogelijk kostbare tijd aan kwijt wil zijn.
- Bij zorgen over het verspreiden van onderwijsmateriaal en auteursrecht, bereik ons en onze collega’s! Hoewel het momenteel duidelijk niet een topprioriteit is voor velen is iedereen met vragen over hoe veilig te delen, met inachtneming van auteursrecht en aanverwante zaken, van harte welkom om mij en Wieteke te bereiken voor meer informatie.
- Maak gebruik van de groeiende groep uitgeverijen die hun publicaties nu gratis en open aanbieden; wereldwijd zijn universiteiten in gesprek met grote uitgeverijen om te kijken of zij hun collectie (die vaak achter een pay-wall staat) open willen zetten tijdens de Corona crisis. Veel uitgeverijen (bijvoorbeeld Oxford University Press) geven hier gehoor aan en stellen hun journals en artikelen open voor iedereen. We proberen hier binnenkort een overzicht van te kunnen bieden op de website van de universiteitsbibliotheek!
We denken graag mee als bibliotheek om zoveel mogelijk het universitaire onderwijs te ondersteunen. Heb je vragen over deze 4 tips of wil je graag meer weten over wat wij kunnen betekenen voor je (online) onderwijs? Bereik dan vooral Wieteke (w.janssen@uu.nl) of mijzelf (d.vanloon@uu.nl)!
19 maart 2020
U moet ingelogd zijn om te reageren, gebruik het formulier aan de linkerkant om in te loggen met uw solis gegevens.