Logo Universiteit Utrecht

Docentencommunity TAUU

T@UU council

T@UU in het buitenland: een kijkje in het onderwijsleven in het buitenland met Erasmus+

Universitair docent en T@UU-raadslid Marij Swinkels verbleef enige tijd aan een andere universiteit en deelt in dit blog haar tips en ervaringen van een kort bezoek aan het buitenland.

Toen afgelopen zomer het nieuwe studiejaar naderde, genoot ik van vrije tijd met mijn kind en partner in de VS. Een reis waar we lang naar hadden uitgekeken, omdat we vrienden gingen bezoeken die naar Californië waren verhuisd, maar ook nerveus voor waren na twee jaar met geen enkele reis vanwege COVID, en reizen met een peuter.

De realiteit was dat we van elke minuut hebben genoten, en terwijl ik over de campus van UC Berkeley zwierf (een vriend was daarheen verhuisd voor een postdoc), schoot me een idee te binnen. Misschien kunnen we een tijdje naar het buitenland gaan en het leven op een andere campus ervaren. Het zou zeker een waardevolle ervaring zijn om onszelf onder te dompelen in een ander land en academisch systeem.

En, zoals dat gaat met ideeën in mijn hoofd, probeerde ik deze in de weken en maanden die volgden te verwezenlijken. Mijn partner, ook een academicus, en ikzelf hadden allebei geen lesverplichtingen in onze derde periode. En mijn academisch onderzoek? Dat konden we gewoon overal doen (geen laboratoria of speciale apparatuur nodig, een eenvoudige VPN helpt ons om overal aan het werk te gaan).

Omdat we ons vliegtegoed in de zomer hadden besteed, wilden we een plek zoeken die relatief dicht bij huis was. Ik koos al snel voor het Europees Universitair Instituut (EUI) in Florence, omdat een professor daar aan soortgelijke dingen werkt als ik en het me leuk leek om van hem te leren. Maar ook omdat het een instituut is dat naar mijn gevoel opmerkelijk verschilt van onze eigen universiteit, liggend in de heuvels van Florence met (slechts) een paar MA-programma’s en een doctoraatsprogramma. Heel wat anders dan onze 58 BA en 155 MA programma’s en een campus vol studenten. Mijn partner koos voor de Universiteit van Uppsala in Zweden, omdat hun afdeling conflictstudies een grote database over conflicten bezit en hij zich wilde bekwamen in het gebruik van deze database.

Tot zover hoe we tot dit besluit zijn gekomen, laat me een paar inzichten en ideeën delen om mee aan de slag te gaan als je met hetzelfde idee rondloopt:

 1. GEWOON DOEN. Echt, een van de voordelen van ons werk is dat het relatief makkelijk en lowkey geregeld kan worden! Je hoeft het alleen maar te doen! (En natuurlijk begeleiders hebben die je idee leuk vinden, maar ik moet de eerste nog tegenkomen die dat niet vindt.
 2. Check de mogelijkheden voor een kort verblijf bij universiteiten in het buitenland. EUI, mijn gastinstelling, was zeer goed georganiseerd voor bezoekers voor een kort verblijf (we konden zelfs gebruik maken van hun crèche service). Als je niet zeker weet waar je heen moet: denk aan dat ene onderwijsprogramma waarover je leest dat je interessant vindt, of aan die ene academicus wiens werk je heeft geïnspireerd, of die ene plek waarover je leest die zo anders lijkt dan jouw werk.
 3. Aarzel niet om een academicus aan te spreken als je ergens heen wilt. De meeste mensen willen je graag ontvangen (denk aan wat jij zou doen als je zo’n e-mail zou krijgen, dat is zeer waarschijnlijk)
 4. Realiseer je dat het relatief gemakkelijk is om financiering te krijgen voor een kort verblijf in het buitenland! Mijn plannen kwamen te laat om onze faculteitsfondsen aan te vragen voor een gastverblijf in het buitenland, maar gelukkig was het Erasmus+ stafmobiliteitsprogramma nog een optie om aan te vragen. Dit programma is doorlopend en heeft voor zover ik weet geen aanvraagdeadlines. Bovendien kun je financiering aanvragen voor zo weinig als één en zo veel als 60 dagen. Het was super om dit programma opnieuw te gebruiken, tien jaar na mijn Erasmus+ studentmobiliteitsprogramma. Het International Office van mijn faculteit was zeer behulpzaam bij het organiseren hiervan. Mijn ervaring is dat de Erasmus+ mobiliteitsbeurs voor personeel te weinig wordt gebruikt, terwijl het precies het soort financiering kan zijn dat je nodig hebt als je een kijkje wilt nemen in het onderwijs- en onderzoeksleven ergens anders. De regels lijken misschien nogal streng en niet passend, maar het International Office van je faculteit kan je adviseren of je idee voor deze beurs in aanmerking komt.
 5. Stel niet te ambitieuze doelen, maar laat je verrassen door een nieuwe stad en campus. Als je een maand gaat: denk niet dat je terugkomt met een volledig afgerond concept van een nieuw boek of een herontwerp voor een BA of MA programmavoorstel, maar erken dat het opdoen van nieuwe inzichten en ideeën ook effectieve werktijd is. En vooral: reserveer voldoende tijd voor koffie of lunches met medewerkers in het buitenland om van hen te leren en ideeën uit te wisselen!

Als laatste punt wilde ik een paar inzichten en ervaringen delen die dit verblijf in het buitenland me heeft opgeleverd (behalve lekker Italiaans eten):

 1. Voor onze afdeling specifiek, de mogelijkheid om te leren hoe andere instellingen hoger onderwijs combineren met uitvoerend onderwijs en als zodanig de ervaring van praktijkmensen koppelen aan het onderwijs van studenten.
 2. De kans op met mensen van over de hele wereld onderwijsgames (in mijn geval) over toekomstbestendig overheidsbeleid uit te proberen en te spelen, en deze inzichten te gebruiken voor mijn eigen onderwijs en onderzoek
 3. Een rustige plek in een prachtige bibliotheek om mijn gedachten op scherp te zetten en te kunnen werken aan nieuwe onderzoeks- en onderwijsplannen
 4. Potentiële nieuwe samenwerking in het onderwijs tussen mijn afdeling en de gastinstelling.
 5. Nieuwe netwerkverbindingen waarvan ik zeker weet dat ze de komende jaren gebruikt zullen worden
 6. Nieuwe inzichten die ik kan gebruiken in mijn eigen onderwijs door het observeren van het onderwijs en de training aan de gastinstelling over vergelijkbare onderwerpen en methodologieën waarover ik aan de UU lesgeef.
 7. Een kans om rond te kijken in de stad Florence en de tijd te nemen om na te denken over nieuwe ideeën over mijn eigen onderwijs en onderzoek
 8. En last but not least: Een prachtige ervaring voor mijn familie die ik me voor altijd zal herinneren.

Al met al zou ik elke academicus die op zoek is naar een lowkey en interessant kort verblijf in het buitenland ten zeerste aanraden om dit te doen met behulp van het Erasmus+ stafmobiliteitsprogramma. Gezamenlijk zal dit helpen om de kwaliteit van ons eigen onderwijs hier aan de UU te verbeteren en nieuwe verbindingen te creëren met wetenschappers die in het buitenland lesgeven!

Laat het me weten als je meer wilt weten, ik praat graag met je over het organiseren ervan.

Contact: Marij Swinkels e.m.swinkels@uu.nl.


Marijn van Ellen
4 mei 2023

U moet ingelogd zijn om te reageren, gebruik het formulier aan de linkerkant om in te loggen met uw solis gegevens.