Logo Universiteit Utrecht

Docentencommunity TAUU

Nieuws

De kennisalliantie: ‘Challenging Future Generations’

Met samenwerken als unieke kracht, is het voor de 4 instellingen Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en Universitaire Medisch Centrum Utrecht, de missie om maatschappelijke impact te hebben. We spraken erover met onze geliefde’, ex-TAUU collega, Severina Grotenhuis. 

Kun je me meenemen in de missie en visie achter de Alliantie? 

“De Alliantie is eigenlijk ontstaan uit een wens om maatschappelijke uitdagingen integraal aan te pakken. Door over de grenzen van, niet alleen disciplines, maar ook die van de universiteit te gaan, proberen we uitdagingen van de toekomst en toekomstige generaties aan te pakken. Samen proberen we te vernieuwen voor impact!”

Hoe werkt dit concreet?

“Dit doen we door ons te richten op 4 thema’s: energie, voedsel, circulaire maatschappij en gezondheid. Binnen deze thema’s proberen we in te spelen op wat urgent is in onze maatschappij. Binnen het thema ‘Gezondheid’ houden onderzoekers zich bijvoorbeeld bezig met de druk op het huidige gezondheidssysteem. Hierbij kan je denken aan keuzes voor bepaald voedsel, sport, roken en alcohol drinken. Deze gedragskeuzes staan echter niet op zichzelf, economische omstandigheden en onderwijsniveau hebben hier ook invloed op. De kracht van de Alliantie zit in het bundelen van verschillende invalshoeken, op bijvoorbeeld ‘gezondheid’, en binnen het onderdeel Leven Lang Ontwikkelen dit te vertalen naar trainingen en onderwijsmateriaal voor professionals.

Kan je meer vertellen over waar jij je mee bezig houdt?

Zelf houd ik mij bezig met het ondersteunen van Leven Lang Ontwikkelen, vóór en dóór docenten. Ik zit hierbij binnen de stuurgroep onderwijs in een van de zeven werkgroepen, Continuing Education. Hierbij wordt kennis gecombineerd om zo trainingen en cursussen voor professionals vorm te geven, maar we maken ook gebruik van het bestaande cursusmateriaal binnen de instellingen op de strategische thema’s en als laatste willen we ervaringen opbouwen en uitwisselen tussen docenten en ondersteunende staf.

Hoe bevalt dat eigenlijk: samen werken met vier verschillende onderwijsinstellingen?

Bestuurlijk is het zeker een uitdaging, maar het resultaat is ontzettend gaaf! Iedere universiteit heeft een eigen specialisme, een eigen kracht en focus. Maar elke inbreng maakt één, uniek geheel.”

Heeft dit gesprek je nou nieuwsgierig gemaakt? Of wil je bijdragen of meewerken? Neem dan een kijkje op de website van de Kennisalliantie: Challenging future generations


Naomi Thielman
11 februari 2021

U moet ingelogd zijn om te reageren, gebruik het formulier aan de linkerkant om in te loggen met uw solis gegevens.