22 jun 2017

Workshop Stimuleren van een onderzoekende houding bij vwo-leerlingen – Scholennetwerk UU

Locatie: Faculteitskamer (E314), Langeveldgebouw, Heidelberglaan 1
Auteur: - O&T, COLUU

Tijdens deze workshop wisselen de deelnemers ervaringen uit met het geven van gastcolleges aan vwo-leerlingen. Samen verdiepen we ons in hoe je een onderzoekende houding bij deze leerlingen kan sitimuleren.

Over de workshop
Tijdens de Rectors League (gastcolleges op scholen voor voortgezet onderwijs) streven we naar interactie met de leerlingen. Leerlingen leren dat studeren aan de universiteit bepaalde vaardigheden vraagt: denk aan een kritische houding en onderzoeksvaardigheden. In de workshop wisselen we uit welke ervaringen onze docenten hebben met vwo-leerlingen. Daarnaast kijken we hoe een onderzoekende houding (meer) kan worden gestimuleerd. Hoe kun je leerlingen kritisch laten nadenken over het onderwerp dat je bespreekt? Hoe ontlok je vragen, en hoe laat je ze verbanden leggen? Wat werkt goed in interactie met leerlingen? Of je leerlingen echt aan het denken zet zit vaak in kleine dingen.

UU-docenten die hebben bijgedragen of bijdragen aan de Rectors League.

Trainers
De workshop wordt verzorgd door Claudy Oomen en Joris Veenhoven. Beiden zijn expert op het gebied van onderzoeksvaardigheden en begeleiden scholen die leerlingen willen leren onderzoek te doen.

Praktische informatie
De workshop vindt plaats van 14.30 tot 16.45 uur (inloop vanaf 14.30, de workshop start om 14.45 uur). Aansluitend is er een borrel.

Aanmelden
Vind je het leuk om deel te nemen aan deze workshop? Laat het ons dan s.v.p. uiterlijk 1 juni a.s. via een mailtje aan scholennetwerk@uu.nl weten.

Over de Rectors League

Sinds vele jaren verzorgen verscheidene UU-docenten gastcolleges op scholen voor voortgezet onderwijs. Dat doen ze tijdens de Rectors League, een activiteit van het Scholennetwerk van de UU. Met een groep van ongeveer 6 UU-docenten (promovendi/postdocs, UD’s, UHD’s en hoogleraren) bezoeken we gemiddeld 10 keer per jaar een middelbare school, voornamelijk in de regio Utrecht.

Ook bijdragen?
Het succes van de Rectors League staat of valt met de beschikbare docenten die we mee kunnen nemen naar de scholen. Heb jij interesse om ook bij te dragen aan de Rectors League door incidenteel een gastcollege te geven op een school? Neem dan s.v.p. contact met ons op.

Over het Scholennetwerk

Het Scholennetwerk van de UU is erop gericht om de aansluiting tussen het voortgezet en wetenschappelijk onderwijs zo goed mogelijk te laten verlopen. Om dat te bereiken organiseren we activiteiten voor leerlingen maar ook voor decanen, docenten en leidinggevenden.

Janneke Hartemink – coördinator Scholennetwerk
scholennetwerk@uu.nl