31 mei 2018

Workshop Stimuleren van een onderzoekende houding bij vwo-leerlingen – Scholennetwerk UU

Locatie: Faculteitskamer (E314), Langeveldgebouw, Heidelberglaan 1
Auteur: - O&T, COLUU

Een workshop over het stimuleren van een onderzoekende houding bij vwo-leerlingen.

Over de workshop
Tijdens de Rectors League (gastcolleges op middelbare scholen) streven we naar interactie met de leerlingen. Leerlingen leren dat studeren aan de universiteit bepaalde vaardigheden vraagt: denk aan een kritische houding en onderzoeksvaardigheden. Tijdens de workshop wissel je met andere UU-docenten ervaringen uit met het lesgeven aan vwo-leerlingen. Daarnaast kijken we hoe een onderzoekende houding (meer) kan worden gestimuleerd. Een activerende aanpak helpt daarbij. Hoe kun je leerlingen kritisch laten nadenken over het onderwerp dat je met ze bespreekt? Hoe ontlok je vragen, en hoe laat je ze verbanden leggen? Wat werkt goed in interactie met leerlingen?

Voor wie
UU-docenten die hebben bijgedragen of willen gaan bijdragen aan de Rectors League. Ook docenten die buiten de Rectors League om interesse hebben om les te geven aan vwo-leerlingen zijn van harte welkom.

Trainers
De workshop wordt verzorgd door Claudy Oomen. Zij is expert op het gebied van onderzoeksvaardigheden en begeleidt scholen die leerlingen willen leren onderzoek te doen.

De workshop vindt plaats van 14.30 tot 16.30 uur. Aansluitend is er een borrel.
Locatie: Faculteitskamer (kamer E314), Langeveldgebouw, Heidelberglaan 1, de Uithof

Aanmelden
Vind je het leuk om deel te nemen aan deze workshop? Geef dat dan s.v.p. uiterlijk dinsdag 29 mei door aan Janneke Hartemink: j.e.hartemink@uu.nl.

Over de Rectors League

Sinds vele jaren verzorgen verscheidene UU-docenten gastcolleges op scholen voor voortgezet onderwijs. Dat doen ze tijdens de Rectors League, een activiteit van het Scholennetwerk van de UU. Met een groep van 4 tot 6 UU-docenten (promovendi/postdocs, UD’s, UHD’s en hoogleraren) bezoeken we middelbare scholen, voornamelijk in de regio Utrecht.

Ook bijdragen?
Het succes van de Rectors League staat of valt met de beschikbare docenten die we mee kunnen nemen naar de scholen. Heb jij interesse om ook bij te dragen aan de Rectors League door incidenteel een gastcollege te geven op een school? Neem dan s.v.p. contact met ons op.

Over het Scholennetwerk

Het Scholennetwerk van de UU is erop gericht om de aansluiting tussen het voortgezet en wetenschappelijk onderwijs zo goed mogelijk te laten verlopen. Om dat te bereiken organiseren we activiteiten voor leerlingen maar ook voor decanen, docenten en leidinggevenden.

Janneke Hartemink – coördinator Scholennetwerk
j.e.hartemink@uu.nl