4 apr 2016

Spannende dialoog over diversiteit aan de UU op 4 april – een aanrader

Tijdstip: 17-19
Locatie: Boothzaal

Graag stuur ik deze uitnodiging door, inclusieve diversiteit betekent immers óók ander onderwijs. Hulde aan actieve studenten uit de U-raad die een productieve vorm vonden om diversiteit op de UU agenda te zetten.  Deze keer gaat er echt iets veranderen. Berteke Waaldijk   http://www.dub.uu.nl/artikel/opinie/diversiteit-kun-je-niet-outsourcen.html

Beste geïnteresseerde,

Het thema diversiteit is aan de UU de afgelopen maanden op veel verschillende plekken ter discussie komen te staan. Is de Universiteit Utrecht te homogeen? Is diversiteit hetzelfde als internationalisering? Is ons onderwijs te eurocentrisch? Kortom, de discussie over diversiteit is complex en behoeft uitleg. Daarom organiseert een samenwerkingsverband van studenten(organisaties) en medewerkers van de universiteit op 4 april van 17:00 – 19:00 een open dialoog over diversiteit. We willen u dan ook in het bijzonder voor deze avond uitnodigen.

Deze sessie dient als kick-off om het gesprek UU-breed te starten over diversiteit. Laat zien dat de UU diversiteit belangrijk vindt! Diversiteit is namelijk niet alleen de aanwezigheid van verschillen, een soort van ‘happy difference’. Het gaat ook over ableisme; hoe we bijvoorbeeld sommige gebouwen ontoegankelijk maken voor mensen met een fysieke beperking. Het gaat ook over racisme en oppressie in het onderwijs, hoe een islamitische student bijvoorbeeld wordt aangezien voor schoonmaker.

We willen dan ook gezamenlijk bespreken hoe er op de UU wordt omgegaan met discriminatie, racisme, seksisme en ableisme (en ook in het onderwijs) en bespreken waar het nodig is om verbeteringen aan te brengen. Daarvoor hebben we een open gesprek nodig om te ontdekken welke dingen moeten veranderen en wat er voor nodig is om daar te komen.

Kunt u hierbij aanwezig zijn? Dan willen we u graag vragen om u aan te melden via deze link: https://docs.google.com/forms/d/1yEAb1gh_ngJizCO7lFMuLtij-kdMzaOtwvas9omQA64/viewform?c=0&w=1

De avond vindt op 4 april plaats van 17:00 – 19:00 in de Boothzaal (Universiteitsbibliotheek Uithof, Heidelberglaan 3 in Utrecht).

De moderator van de avond:

Drs. Nancy Jouwe: heeft 21 jaar in de NGO sector gewerkt als manager/directeur/curator voor organisaties die zich bezighouden met vrouwenrechten, internationale samenwerking en kunst, cultuur & erfgoed interculturele dialoog en intersectionaliteit zijn sleuteltermen voor haar.

Een deskundig panel zal deze discussie verdiepen door te reageren op stellingen.
Gökhan Öztoprak: voorzitter Turks – Nederlandse studentenvereniging Uskudar, tevens student Islam & Arabisch aan de UU.
Khadija Al Mourabit: voormalig voorzitter van het superdiverse studentenplatform Amsterdam United.
Dr. Jan ten Thije: coördinator UU master interculturele communicatie, is jaren geleden al betrokken geweest bij het G5 project over diversiteit en is momenteel teaching fellow voor Geesteswetenschappen op het gebied van internationalisering.
Tjalling Valdés Olmos: adviseur en onderzoeker binnen en buiten de podiumkunstensector op het gebied van gender, ras en diversiteitskwesties. Hij was voorheen werkzaam bij het Fonds Podiumkunsten en designbureau Present Plus. Momenteel studeert hij ook aan de research master Gender & Ethnicity bij de Universiteit Utrecht.

Taste before you waste verzorgt een hapje na de dialoogsessie, dus blijf vooral nog even hangen voor een hapje en een sapje!

Link facebook evenement: https://www.facebook.com/events/1185757998110174/

Stuur de uitnodiging ook vooral door naar geïnteresseerde collega’s en studenten en hopelijk tot 4 april.

2 reacties op “Spannende dialoog over diversiteit aan de UU op 4 april – een aanrader